Fede isbjørne

Af Bjørn Lomborg 13

Sidste måned gik billedet herunder fra Svalbard rundt på de sociale medier. Det appellerer direkte til vores følelser og det fik mange til at konkludere, at den stakkels isbjørn var skadet af global opvarmning (klik på billedet for at se en større udgave).

 isbjørn

Men hvad er sandheden? Det viser sig, at Norsk Polarinstitutt er i gang med at undersøge netop isbjørnepopulationen på Svalbard. De er ikke færdige med deres rapport, men de foreløbige opgørelser viser et meget anderledes resultat end billedet: Isbjørnene er fede. Som forsker Jon Aars siger: ”Isbjørnene var fede, mange så ud som grise”.

Jon Aars har arbejdet på Svalbard siden 2003 og er en af forskerne bag optællingen. Han kæder de velpolstrede bjørne sammen med, at i år var et godt isår.

Isbjørnens navn gør det nærliggende at dødsdømme dyret i en situation, hvor der forekommer mindre havis. Men husk på, at isbjørnene overlevede perioden for 6000-8000 år siden, hvor der var meget lidt is på den nordlige halvkugle og der ofte var et isfrit Arktis. De overlevede også den sidste mellemistid, hvor temperaturene var meget varme (der levede flodheste, hvor London ligger i dag!). Dengang var der muligvis slet ingen is, hverken sommer eller vinter.

I dagens hurtige samfund er det fristende at danne sin mening på baggrund af emotionelt appellerende billeder. Men det er ikke en god måde at tackle virkeligheden på.

 

 


PS. Vi skal tage global opvarmning alvorligt, men det kræver langsigtede teknologiske landvindinger. I stedet for at subsidiere fossile brændstoffer og de vindmøller og solceller vi kan producere i dag skal vi investere massivt i forskning i alternativ, grøn energi. Derved kan vi takle global opvarmning på lang sigt og samtidig frigøre en masse penge, som vi i stedet kan bruge på at hjælpe verdens fattige i dag.

13 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Overfor en billedsproget befolkning virker billedmanipulation perfekt!

 2. Af Søren Revser

  -

  Indlægget hænger overhovedet ikke sammen.

  Først får vi at vide, at jorden temperatur(masser af gange) har været langt højere – før mennesket overhovedet udgjorde nogen trussel mod noget som helst, dernæst får vi at vide, at der er behov for massive forskningsmæssige landvindinger, for at afhjælpe menneskets påvirkning af jorden temperatur.

  Det er jo verbalt emotionelt nonsens fra A til Z???

 3. Af Frank Wulff

  -

  Citat:
  ” I stedet for at subsidiere fossile brændstoffer og de vindmøller og solceller vi kan producere i dag skal vi investere massivt i forskning i alternativ, grøn energi.”

  Spørgsmål til Bjørn L:
  Hvilken alternativ grøn energi har du i tankerne?

  PS.
  I perioden for 6.000 – 8.000 år siden var der ikke så mange mennesker på kloden!
  Forureningen var heller ikke så stor.

 4. Af poul boie pedersen

  -

  Det viste billede kan da kun for tumper give det indtryk, at sådan ser isbjørne ud i dag, alene af den grund, at utallige naturudsendelser bekriver forholdene anderledes.
  Og så er alt jo i orden – ikke sandt?
  Kan man virkelig tro, at Lomborgs beroligelser tegner et lødigt billede af forholdene og tilsiger, at vi bare kan fortsætte business as usual?
  F.eks. nævner han perioden -8500 til -6000 som et eksempel på, at det var meget varmere i fortiden. Denne periode indledtes med et markant fald i temperatur omkring -8200, da den store isdæmmede sø i Canada væltede 10.000 km3 ferskvand ud i farvandet omkring Grønland på under 2 år, og dermed stoppede saltvandspumpen og med den Golfstrømmen.
  Den kolde periode optrådte som et dyk gennem ca.. 100 år, og derefter kørte temperaturerne stor set videre som før hændelsen med et 2-3 graders tillæg, en lang varmeperiode i Atlantikum (-9000 – -6000) og Subboreal (-6000 – -2000 før nu), der startede med af havstanden øgedes med ca. 30 meter over 600 år. Fra at være landfast med England
  blev Danmark et ørige med kystlinier, som vi kender det fra det marine forland foran Lithorinaskrænterne i især Nordjylland. Med den senere landhævning når vi frem til dagens kystlinie.
  Men prøv lige at se på tiderne. Det vi taler om i dag er meget mere drastisk end det nogen sinde tidligere har set.
  CO2 indholdet har i hele perioden efter istiden stort set ligget på ca. 240 ppm. Men på bare ca. 50 år er dette i moderne tid øget til 400 ppm., et niveau, der ikke før har været gældende i den tid mennesket har eksisteret på kloden. Vi taler nu om at undgå en temperaturstigning på bare 2 grader, med vi taler nu ikke årtusinder eller århundreder, men årtier. Hændelsen er i geologisk målestok ekstremt hurtig, og vi må forvente, at den langsigtede ligevægt allerede med dagens forhold overhovedet ikke er indtruffet. Med andre ord er den afsmeltning vi ser ytre sig i fuld galop i disse år blot begyndelsen på en forandring, hvis årsag allerede er indtruffet og som vi formentlig først kender den fulde virkning af om 500-1000 år.
  Der er sikkert mange forhold, der har betydning for jordens klima, men vi ved, at det har CO2-koncentrationen i hvert fald også.
  Folk, der beroliger borgerne med, at det nok ikke er så slemt aner ikke, hvad der er sat i gang.

 5. Af S.s S.øren.sen

  -

  Test

 6. Af Vedvarendeenergi Er fremtiden

  -

  Den første ævler er her allerede!

  Og den anden!
  (“Ham der sætter problemer i glansbillede perspektiv” 🙂 )

  “Fede meninger”

  ” Flodheste i London og Dengang var der ingen frost”

  Faktisk ingen frost i London idag heller. Det er yderst sjældent under nul grader også er det talk of the town. Og stadig flodheste i reagants park! 🙂

  Det er latterligt at påstå at isbjørne ikke er under angreb. Især i Canada er det et stort problem. En grizzly Bjørn og en isbjørn kan dog få børn sammen så muligheder der! Glem ikke hvor stor en betydning golfstrømmen har der og hvor nord Svalbard er. El nino år i år og alt jo!
  http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/rekord-el-nino-kan-give-kold-dansk-vinter

  …….har aldrig posteret dette indlæg før?

 7. Af Gerd Rum

  -

  Det er så dumt. Lomborg siger ét og andre siger noget andet, og intet sker. Jeg er SÅ træt af alt dette plattenslager-virke….den eneste sandhed er at naturen rager den selvfikserede idiotiske Homo Sapiens, som ikke engang fatter at den sélv er en del af naturen. Tåbelige abe.

 8. Af Henrik Gøtke

  -

  Lomborg er en light udgave af Global Opvarmning hysteriet. En velvillig deltager i verdenshistoriens største videnskabelige svindelnummer. Lomborg har skabt sig en niche i debatten ved at være god til at knuse tal, men kan tilsyneladende ikke knuse de mest elementære tal, der entydigt viser, at det hele er et stort svindelnummer med henblik på en ny verdensorden. Noget FN i øvrigt skamløst har indrømmet. FN må tilsyneladende være så overbevist om sin svigagtige sejrsgang, at FN kan tillade sig åbent at indrømme, at FN har løjet og svindlet hele kloden. I al fald har Lomborg ingen problemer med i den forbindelse at agere Nyttig Idiot.

 9. Af Troells Kristensen

  -

  Bjørn Lomborg vil have evighedsforskning til trods for velfungerende teknologier som solceller, vindmøller, biogas og planteolie. Til trods for at 35000 danske arbejdspladser i dag er en konsekvens af Danmarks førende position indenfor vedvarende energi, og at vindmøller idag producerer ca. 40 procent af det danske elforbrug. Og det kunne have været mere hvis ikke VK-regeringen i 2001 stoppede for al støtte til vedvarende energi, til fordel for Lomborgs Copenhagen Consensus Center som senest også er begyndt at modtage støtte fra oliemilliardærerne Koch Brothers.

 10. Af p jensen

  -

  Det med “den globale opvarmning” som DR ævler om hver dag, er muligvis bare en myte og løgn, igangsat af korrupte kliker. Der ihvertfald ikke ønsker at tage solens varierende udstråling i betragtning. Og året rundt demonstrerer flertallet af politikerne jo at deres dømmekraft er elendig, og at de er ret ligeglade med om vi danskere lever godt eller dårligt. Bare migranterne har det godt, er alting jo godt.

 11. Af Niels Poul Dreyer

  -

  Lomborgs bagatalisering af miljøproblemer og klimakrisen er en borgerligt forvar for kapitalismen og globalisering. I kølvandet af rovdriften af mennesker og natur er 50 % af alt liv på jorden udryddet i de sidste 50 år. Det er kun en lille elite som har haft gavn af dette. Ca 100 personer ejer halvdelen af alt velstand. Andre er blevet klimaflygtninge eller blevet forgiftet. Noget Lomborg aldrig nævner. For at løse kriserne skal vi afskaffe den ødelæggende kapitalisme og i stedet etablere et decentralt socialt samfund, der lægger vægt på andre værdier end at arbejde, forbruge og smid væk.

 12. Af ”We want real electricity” | Verdens sande tilstand

  -

  […] Læs også: Fede isbjørne […]

 13. Af Flere isbjørne på Svalbard | Verdens sande tilstand

  -

  […] begyndelsen af november skrev jeg en blog ovenpå sommerens polemik om isbjørnebestanden på Svalbard. Mens facebook-opdateringer og […]

Kommentarer er lukket.