Lektien fra Dharnai

Af Bjørn Lomborg 14

I sidste uges blog fortalte jeg om Dharnai – en by i Indien som fik solceller fra Greenpeace, men som ville have ”rigtig strøm”. Altså strøm fra det centrale el-net, i Indien typisk produceret med kul, som både er langt mere stabilt, har større kapacitet og er tre gange billigere.

Kigger man isoleret på historien om Dharnai er den et tragikomisk eksempel på en naiv feel good-tilgang som ikke leverer, hvad den lover og hvad modtagerne så desperat ønsker.

Men Dharnai er ikke et isoleret tilfælde. 400 millioner mennesker i Indien lever uden adgang til strøm.

Solceller kan måske være en lille del af løsningen – de kan bruges til en lampe om natten og til at oplade en mobiltelefon. Men det er slet ikke nok. Husk at de 400 millioner lever i landsbyer der er helt emissions-frie, dog på den middelalderlige og ikke så romantiske måde – de lever simpelthen uden strøm. De vil gerne med ind i den moderne tidsalder.

I Dharnai måtte beboerne kun bruge strøm fra solcelleanlægget i 5 timer om aftenen og natten og de blev bedt om slet ikke at benytte energitunge apparater som riskogere og elektriske vandvarmere. Hvordan skal Indiens husholdninger, industri og landbrug udvikles med en teknologi, som ikke engang kan drive en riskoger?

Det kan ikke lade sig gøre og det gjorde Verdensbankens præsident – som ellers er meget bekymret for klimaet – da også opmærksom på i fjor, da han sagde, at ”There’s never been a country that has developed with intermittent power”.

Det er umuligt at udvikle et land kun med brug af sol (og vind) og det er uanstændigt at fortælle 400 millioner indere, at de kun kan have strøm somme tider, kun til nogle særlige apparater og kun til høje priser.

Ville du finde dig i kun at have strøm om natten, oven på en solskinsdag og kun til en sparepære?

14 kommentarer RSS

 1. Af preben jensen

  -

  Ulandshjælpen er en lang og latterlig…. korrupt og tåbelig historie. Et bjerg af millioner og milliarder af kroner er hældt i Afrika i de sidste 50 år, og pengene er stort set alle sammen røget ned i forkerte lommer, er blevet brugt til kanoner, landminer og pigtråd, eller er forsvundet op i luften, ned i sandet eller ind i junglerne. Nogle eksperter mener endda at “hjælpen” har skadet mere end den har gavnet.

 2. Af Henrik Knage

  -

  Hvis det skal forstås derhen, at Indien består af 400 millioner potentielle “flygtninge”, der alle skal have (rigtig) strøm og tag over hovedet, fra den ene dag til den anden – så er der selvsagt et problem.

  Ud af de 400 mill. indere er der vel ca. 100 mill. der ikke engang har råd til en skål ris, og som derfor heller ikke har brug for en riskoger. Og hvis de endelig har en riskoger, har de ikke råd til at betale for strømmen, og slet ikke ris til at putte i kogeren, med mindre det leveres som nødhjælp.

  Indien er en af verdens hurtigst voksende økonomier, og meget af den fremgang skyldes en voksende industri, der skal have strøm – så det er vel et spørgsmål om prioritet om hvad der er vigtigst, og hvad der kan vente lidt.

  Set i relation til hvor svært Danmark har ved at håndtere et relativt ringe antal asylansøgere, der bumper med fra Himlen uden at være inviteret, må Indien selvsagt benytte sig af alle tænkelige og utænkelige midler for blot at “ride stormen af”.

  Her i Danmark bliver vi også fyldt med løgn fra morgen til aften, og hvorfor skulle det være anderledes fordi man er Inder?

 3. Af Henrik Knage

  -

  En riskoger er iøvrigt et dårligt eksempel på et problem, for der kan laves mad over andet end et elkomfur. Der findes både gasblus og spritkogere, der virker glimrende, især under primitive forhold.

  De er allerede i Indien, for mange af de kendte kvalitetsmærker der findes på markedet, produceres i bl.a. Indien.

 4. Af Jørgen F.

  -

  Har lige læst Lomborgs glimrende guest essay på wuwt.

  Vi står foran en konference hvor verdens ledere, i Paris, skal diskutere hvad man gør med temperaturer, der reelt ikke er steget – og hvordan de skal bekæmpe non-problemet med nedskæringer på udledninger, der aldrig vil finde sted.

  Ud over absurditeten, så er det en syg disrespekt for den tid verdens ledere har – og de penge verden har – til at tage sig af klodens reelle problemer.

 5. Af Søren Revser

  -

  Når bare priserne stiger, så går det nok alt sammen.

  Man er allerede i gang med årets sædvanlige propaganda stunts, der fortæller at der ikke er mere korn tilbage i hele verden grundet oversvømmelse og tørke på bagsiden af månen 🙂

  Det som stadig undrer er, hvorfor Medierne er så beredvillige lakajer, at de er parate til at lyve befolkningerne direkte op i hovedet.

 6. Af Steen Ravnborg

  -

  Godt skrevet af Lomborg som altid.

  Energidebatten generelt, er useriøs og præget af manglende teknisk viden fra de mange som bringer indlæg og ikke mindst mange politisk engagerede skærmtrolde som har let adgang til mediernes klimaunderholdningsprogrammer der kun sjældent bringer saglig og dybdeborende debat om hvad vores miljø og dermed vores energipolitik bør handle om.

  Som i halvfjerdserne hvor atomenergidebatten var styret af nogle få hippiers dagsordner og medløbende sørgelige politikkere der ikke turde forholde sig objektivt og sagligt til energidebatten, har vi i dag en debat om jordens helbred og løsninger til healing, der er sammenlignelig med åndeuddriver og alternativ healere der skal helbrede en cancerpatient.

  Det er ærgerligt at der i mediedebatten ikke deltager flere kvalificerede kompetente forskere og ingeniører der ville kunne holde debatten på sporet og hjælpe til at give den almindelige befolkning kvalitativ indsigt i hvad klima handler om og hvilke fremtidige potentielle energi
  Kilder vi burde holde fokus på.

  Alt i medens denne popkulturelle massesuggestion har kunne overbevise politiske beslutningstagere, at sol og vind er kodeordet der skal redde kloden fra overbelastning og som der bruges uforholdsmæssig store ressourcer på, må det samtidig erkendes at
  udviklingen af den mest forurenende del af jordkloden foregår meget langsomt og nogle steder køre baglæns som Lomborg beskriver i Dharnai.

  Det kunne være gunstigt for møljødebatten at få facts og konkrete tal med i mediernes styrende miljøunderholdning og visualisere for lægmand hvad der skal produceres af energi for at vedligeholde det nuværende energibehov og ikke mindst det fremtidige energibehov, som er lige rundt om hjørnet, når de store befolkningsgrupper i Asien , Indien og Afrika er energiforbrugene på linje med Europæiske forbrugere.

  Det er en solstrålehistorie for mange danskere at se flot designede vindturbiner i havet omkring Danmark og på markerne omkring vores landsbyer og det er en god forretning for vores erhvervsliv at sælge disse og eksporterer denne Jules Verne teknologi til udlandet, en god forretning som giver attraktiv beskæftigelse gunstig for valutabalancen. Det skal bare med i jublen, at verdens energibehov desværre ikke kan imødekommes med sol og vind, der ville ganske enkelt ikke være plads på jordens overflade til al den hardware og det kan nemt visualiseres med simple beregninger som alle vil kunne forstå.

  Vi kunne så starte en debat og saglig diskussion om hvor ressourcerne skal anvendes og her kunne man starte med at sætte tal på hvad der produceres and Fossile brændstoffer (Oil & Gas) samt vind og sol og vurderer hvor mange promiller af den eksisterende energiproduktion der skulle til for en
  Effektiv forskning i bæredygtig og vedvarende energiproduktion i fremtiden.

  CERN er en Europæisk Forsknings institution i partikelforskning som i konkurrence med Japanske og Amerikanske partikelacceleratorer, der med forholdsvis små midler, ville kunne speede forskningen op mod at løse klodens energiressource. Hvis mediernes effektive holdningsmaskiner
  Ville tjene klodens ve og vel, burde de tilføre debatten saglig dagsorden og inviterer kvalificerede og kompetente deltagere sammen med os lægfolk til at udvikle debatten i en saglig nyttig retning.

  Lad os alle bidrage til konstruktiv, saglig og innovativ energidebat, det er nødvendigt for at komme videre og her et kompliment til Bjørn Lomborg for hans altid saglige og antifrelste indlæg i debatten, men som desværre hyppigt bliver misforstået.

 7. Af Henrik Knage

  -

  Frelst eller antifrelst – det er slet ikke det sagen drejer sig om, ud over måske hr. Lomborg selv. Men selve begreberne om behov kan være skabte behov, og spørgsmålet om hvor vigtig strøm er, i forhold til overlevelse kan diskuteres.

  Der er folk i alle dele af verden der lever uden strøm, da de endnu ikke ved hvad strøm er, desuden er der flere og flere, der søger lykken uden strøm, bl.a. den del af den danske befolkning der jævnligt får slukket for strømmen – men dem er der sq ingen medlidenhed med, så selv om der findes strøm, er det ingen selvfølge, at man kan få strøm.

  Det der by – eksempel , der diskes op med fra Lomborgs indlæg handler om, det handler også om kraftvarmeværker, co2 kvoter vs. hvor mange isbjørne der skal være i naturen og med de skriverier jeg indtil videre har set fra hr. Lomborgs hånd, så har jeg min tvivl om, om han overhovedet kender begrebet, ”at kunne multitaske” – altså den egenskab der gør det muligt for en mand, at føre en forholdsvis forståelig samtale med et andet menneske end ham selv, samtidig med han tager opvasken – altså at holde begge discipliner kørende på en og samme tid.

  Nu vi taler Indien er der flere mere grundlæggende behov der bør være på plads inden strøm til 400 mill. mennesker. Den ene ting er, at de der gerne vil have strøm skal først have valgt en borgmester og bo et sted – det gør de så i det lille samfund der her er tale om, ellers havde aldrig fået strøm.

  Det næste vigtige skridt mod en moderne verden er at sikre sig vestlige sikkerhedssko, inden man påtager sig at skille gamle skibe ad med skærebrændere på åben strand – iført bengalske sikkerhedssko alias bare tæer.

 8. Af Jonna Vejrup Carlsen

  -

  Der er håb forude. I Indien og i mange andre lande er thorium på vej. Der er thorium ressourcer i verden til over 1000 års global energiforsyning, og i Norge er man langt fremme (Thor Energy). Indien satser på 5 thorium kraftværker. I Niels Bohrs fædreland har man sovet i timen, da Grønland har store mængder thorium. Fredag den 27. nov. 2015 kommer der en thorium høring på Christiansborg, hvor man kan høre mere. (www.global-alarm.dk – program og evt. tilmelding)
  Jonna Vejrup Carlsen

 9. Af Henrik Knage

  -

  Der er jo tale om udvidet kørekort i raketfysik, når hr. Lomborg skriver indlæg på Berlingeren generelt.

  Der er i reglen både måneraket og brændstof nok til alle, men der mangler altid en måne at flyve hen til.

 10. Af Rune-Christoffer Dragsdahl

  -

  Kære Bjørn Lomborg

  1. Rigtig mange steder i Indien svigter det centrale elnet så ofte og så mange timer om dagen, at det er en rigtig dårlig løsning at basere strømforsyningen på dette.

  2. Den politiker, der kom forbi og koblede landsbyen op på det centrale net, hjalp ifølge din beretning denne landsby, ja, men det kommer der jo ikke mere centralt leveret strøm af! Jo flere landsbyer der kobles på nettet, jo mindre strøm til hver enkelt landsby, medmindre der produceres mere strøm.

  3. Det er muligt at installere solceller, der producerer masser af kWh forbundet til enheder, der lagrer strømmen – det er ikke gratis, nej, men det ville være en dråbe i havet for verdens rige lande at finansiere stabil solcelle-strømforsyning til Indiens fattige.

  I Aktion Børnehjælp, som har arbejdet i Indien i 50 år, er vi for nylig begyndt at fokusere på den enorme betydning, solcelle-energi har for de fattige – i første omgang på skoler og børnehjem i fattige landområder, så deres ventilatorer, lys og computere kan fungere upåvirket af de enormt mange og lange strømafbrydelser. En sidegevinst er, at de sparer store udgifter til strøm. Foruden selvfølgelig gevinsten for miljøet.

  Så lad venligst være med at sprede misinformation om solcellers enormt positive betydning i Indien. Sørg hellere for at skaffe nogle flere midler til lignende projekter – tak.

  De bedste hilsener
  Rune-Christoffer Dragsdahl
  Bestyrelsesformand
  Aktion Børnehjælp

 11. Af Henrik Knage

  -

  Det eneste der med nogenlunde sandsynlighed kan konstateres på energiområdet er, at summen af laster er konstant.
  D.v.s. at jo flere ressourcer der forsvinder i op i den blå luft, i skikkelse af olie, gas og kul, desto større bliver løgnen.

  Den kan vel entydigt tolkes derhen, at den eneste stabile energikilde mennesket har, og som kan siges at være vedvarende – er løgnen.

 12. Af Rune-Christoffer Dragsdahl

  -

  Kære Bjørn Lomborg

  1. Rigtig mange steder i Indien svigter det centrale elnet så ofte og så mange timer om dagen, at det er en rigtig dårlig løsning at basere strømforsyningen på dette.

  2. Den politiker, der kom forbi og koblede landsbyen op på det centrale net, hjalp ifølge din beretning denne landsby, ja, men det kommer der jo ikke mere centralt leveret strøm af! Jo flere landsbyer der kobles på nettet, jo mindre strøm til hver enkelt landsby, medmindre der produceres mere strøm.

  3. Det er muligt at installere solceller, der producerer masser af kWh forbundet til enheder, der lagrer strømmen – det er ikke gratis, nej, men det ville være en dråbe i havet for verdens rige lande at finansiere stabil solcelle-strømforsyning til Indiens fattige.

  I Aktion Børnehjælp, som har arbejdet i Indien i 50 år, er vi for nylig begyndt at fokusere på den enorme betydning, solcelle-energi har for de fattige – i første omgang på skoler og børnehjem i fattige landområder, så deres ventilatorer, lys og computere kan fungere upåvirket af de enormt mange og lange strømafbrydelser. En sidegevinst er, at de sparer store udgifter til strøm. Foruden selvfølgelig gevinsten for miljøet.

  Så lad venligst være med at sprede misinformation om solcellers enormt positive betydning i Indien. Sørg hellere for at skaffe nogle flere midler til lignende projekter – tak.

  De bedste hilsener
  Rune-Christoffer Dragsdahl
  Bestyrelsesformand
  Aktion Børnehjælp

 13. Af Sol- og vindenergi og fremtiden | Verdens sande tilstand

  -

  […] jeg som i sidste uge skriver, at solceller ikke er en udviklingsløsning for lande som Indien, bliver jeg ofte mødt med […]

 14. Af Jeroen De Jong

  -

  @Steen Ravnborg
  Vi er mange, der ønsker en saglig debat.
  Det er i stigende grad mit indtryk at mange specialister med dyb faglig teknisk specialviden ikke anser energispørgsmålet som uoverkommeligt.
  De sukker efter politikere, der vil reformere afgiftssystemerne for at fremme en omstilling.

  Dit indtryk af at sol og vind ikke kan levere er ikke korrekt.
  Jeg var for nylig på besøg på Risø, hvor en forsker på bagsiden af en konvolut havde regnet på bare solens andel:
  Nu om dage kan cellerne udnytte 20 % af den indstrålede energi til el.
  Hun havde konservativt halveret dette til 10% for at kunne sætte nogle billige celler op, der med garanti ville kunne levere det planlagte.
  Regnestykket viste at en overflade svarende til Australiens areal kunne levere jordens samlede energibehov.
  Det er selvfølgelig ikke praktisk lade-sig-gørligt, men tjener udelukkende til at sætte tingene lidt i perspektiv.
  Der findes ikke een løsning, der skal installeres et sted i et set up.
  Løsningen bliver at anvende mange forskellige løsninger, mange forskellige steder og i en hel facet af løsningsmodeller, der tilsvarer ønsker, behov, klima og kultur.

  Mvh. Jeroen (forventet færdig som energi-ingeniør fra DTU Diplom januar 2016)

Kommentarer er lukket.