Europas største demonstration – men ikke verdens topprioritet

Af Bjørn Lomborg 6

Der er ikke én eneste klimaaktivist at se til klimatopmødet herude i Paris-forstaden Le Bourget. Ikke så underligt – hele området er spærret af, så der er i det hele taget ikke det store publikum.

Mens mange planlagte demonstrationer er blevet aflyst af sikkerhedsgrunde, er der mange protester i medierne og andre steder, der ivrigt opfordrer deltagerne i klimadrøftelserne til at presse på for en mere drastisk traktat.

Mange af de protesterende hævder at tale på vegne af verdens fattige. De efterlader konferencens deltagere – klimaforhandlere, politikere, bureaukrater og verdens medier – uden den mindste tvivl om, at global opvarmning er den mest presserende prioritet i verden lige nu.

Det er den bare ikke. Forkæmperne her er velmenende og oprigtige. Men det, de kæmper for, og det, der er er i den bedste interesse for verdens dårligst stillede, er ikke det samme.

Når vi ser på udviklingslandene, bør vi anerkende, at der har været fremskridt på det seneste: Enorme fremskridt i forventet levetid, udvidet adgang til uddannelse, og lavere antal af fattige og sultne. Men verden har lang vej igen, før vi er færdige med at forbedre kvaliteten af folks liv. (Her er for eksempel 19 fænomenale investeringer, blåstemplet af nobelpristagere, der bør prioriteres).

FN har spurgt over 8 millioner mennesker verden over, hvilke fokusområder de helst ser. Både for hele verden og for dem, der bor i de fattigste lande, er klimaet nummer 16 ud af 16, efter 15 andre prioriteter.

Lomborg Blog 4 for Dec 3

I stedet har verdens stemmeløse gjort os deres vigtigste prioriteter klart: En god uddannelse er det vigtigste krav, efterfulgt af et bedre sundhedsvæsen, bedre arbejdsmuligheder, en ærlig og lydhør regering og betalelige, nærende fødevarer.

Udtrykket ‘first world problem’ er blevet en forslidt måde at affærdige de privilegeredes klynkeri på. Men global opvarmning er rent faktisk en udfordring, den udviklede verden går meget mere op i end verdens dårligst stillede.

De forkæmpere, der trodser kulden på gaderne i Paris, argumenterer måske nok for, at andre problemer vil blive værre på grund af klimaforandringer. Malaria vil blive mere udbredt; fødevarer vil blive færre; vejrkatastrofer vil blive værre. Det er måske rigtigt nok, men det samme argument kan bruges for næsten alle problemer: Mere malaria dræber ikke kun, det forværrer også skolegang, påvirker sundhedssystemer, eroderer økonomier og gør alle mere sårbare over for andre problemer.

Der er masser af passion her i Paris. Men passion for klimaproblematikker er simpelthen ikke, hvad verdens dårligst stillede fortæller os, at de ønsker eller behøver.

6 kommentarer RSS

 1. Af Uffe Staulund

  -

  @ Bjørn Lomborg,

  Det er et interessant blogoplæg, du kommer med.
  FN skal have ros for deres analyse af, hvad jordens fattige befolkning ønsker sig.
  Klima-demonstranterne i vesten er voldstosser, der samles under mottoet: Slip din indre voldsmand løs!
  Det må være de samme psykologiske mekanismer, som udløser fodbold-vold.
  Politisk udnyttes voldsmanien groft af forskellige organisationer. Bjarne Reuter har beskrevet det særdeles godt i sin roman: Den Iranske gartner. Den er læseværdig.

 2. Af løgnepropaganda kan smadre al velfærd

  -

  Propagandaen for co2 nærmer sig ÅNDELIG VOLDTÆGT. Nu påstår visse fanatikere at København snart kan blive oversvømmet af næsten 5 meter høje havvandsstigninger. Det er rendyrket løgn og nonsens. I det hele taget er mængden af løgnagtig propaganda fra visse rabiate grupper blevet så enorm, at vi danskere står i manipulation, følelsesporno og kvarte sandheder til op over ørerne. Og meningsterror er der også meget af. Visse politikere ønsker at forbyde enhver mening der ikke er “politisk korrekt”.

 3. Af Jan Petersen

  -

  Måske var det ikke så underligt endda, at for premieren til – hvordan stjæler verdens rigeste yderligere skattemidler – var lidt terror. Det er altid rart med lidt arbejdsro!

 4. Af Bergner Frederiksen

  -

  FN’s undersoegelse om hvad folk ser som det vaerste problem, viser at
  Klimaaendring er nr. 16 ud af 16, altsaa det mindst vigtige.
  Vidende at Kina’s udledning af co.2 er dobbelt saa stort som USA’s og
  mere end 2,5 af hele EU’s, samtidig med at der er planlagt 2440 nye kulfyrede
  kraftvaerker i Kina, Indien, Pakistand m.m. indenfor de naermeste par aar, saa
  vil det vaere nonsens for Vesten af proeve at begraense deres udledning
  idet dette blot medfoerer lukning af nogle virksomheder, stagnation af andre,
  hvor pengene burde have vaeret brugt til oeget produktion og dermed flere
  arbejdspladser hvor det nu givetvis vil oege arbejdsloesheden hvis dette moede
  ender udi nogle elendige foranstaltninger. Man har selvfoelgelig lov til at haabe
  at moedet gaar som de tidligere i Kyoto og Koebenhavn, hvor intet skete
  efterfoelgende.

 5. Af N. Jensen

  -

  @”Klimaminister” Lilleholt

  Nu har jeg lige set dig blive hudflettet af en af ”DR2 dagens” uligevægtige, kvindelige, hjernedøde klimatosser. Uden at blive for personlig, kan vi vist med sindsro konstatere, at du ikke ligefrem lever af salat og danskvand.

  Men pas nu på !

  Som Lenin sagde: Kapitalisterne vil sælge os det reb, vi vil hænge den i !

  Hvis klimatosserne får magt som de har agt, må du se frem til at dine bøffer fremover vil blive strengt rationeret.

  I øvrigt er en af vindmøllerne i parken nær Samsø netop havareret, hvilket har afbrudt strømforsyningen fra hele parken.

  Stabil strømforsyning ?

  Atmosfærisk CO2 er langtfra at være en fare, en forudsætning for alt liv på jorden. Så i stedet for at prøve at nedbringe andelen, burde vi i stedet prøve at forøge den.

  Det er den ægte ”grønne løsning” som vil forøge landbrugets udbytte, og øge den eftertragtede ”biodiversitet”.

  Andelen af atmosfærisk CO2 er i løbet af 150 år steget fra 0,03 % til 0,04 %.

  Ja, det lyder da sørme vældig farligt !

 6. Af Hvordan ser Paris-traktaten ud fra Ghana? | Verdens sande tilstand

  -

  […] har i denne blog talt for, at den slags støtte ikke er det, der er ønske om. Jeg har henvist til en enorm global meningsmåling af 8 millioner mennesker, der viser, at folk i verdens fattigste […]

Kommentarer er lukket.