Overvurdering af borgernes ønske om handling på klimaområdet

Af Bjørn Lomborg 21

FN’s klimachef, Christiana Figueres, vil gerne, at verden skal vide, at klimaforandring betragtes som det mest presserende problem verden over.

Hendes agentur har sammen med nationale partnere som Teknologirådet udarbejdet en rapport, Overraskende borgersynspunkter om klimaændring, hvor de identificerer holdningen til klimaforandringerne i 80 lande.

Resultaterne er bemærkelsesværdige: Næsten 80 % er meget bekymrede over følgerne af klimaændringer, og 79 % siger, at deres land bør skære CO₂, selv hvis andre lande ikke gør det.

Kigger man imidlertid på, hvordan disse svar blev opnået, afslører det et agentur, der konstruerede en meningsmåling, som udelukkende kunne få ét resultat.

Deltagere i 104 arrangementer i 80 forskellige lande blev adspurgt, med 100 deltagere i gennemsnit. Processen betød, at folk, der var meget bekymrede over klimaændringer, var de mest sandsynlige deltagere: Først skulle de læse en publikation på 32 sider om klimaforandringer, og så skulle de tilbringe det meste af en dag med at deltage i en såkaldt “borgerkonsultation” med videoer og foredrag, hvor de skulle deltage i rundbordsdebatter om den fysiske videnskab bag klimaforandringer, dens sociale indvirkning og de politiske strategier til at bekæmpe dem.

Det siger sig selv, at hvis du mener, at klimaforandringer er verdens vigtigste problem, er du meget mere tilbøjelig til at ville bruge så meget tid på at engagere dig. Hvis du synes, klimaændring hører til længere nede på den globale prioritetsliste, vil du være meget mere tilbøjelig til at foretage dig noget andet.

Den enorme selvselektion er afspejlet i besvarelsesprocenten. I Danmark blev 6000 borgere inviteret til borgerkonsultationen, men kun 175 takkede ja til indbydelsen. Af 175 blev 150 valgt til at repræsentere Danmarks samlede befolkning, og af disse var der kun 119 deltagere, der troppede op på dagen – en besvarelsesprocent på under 2 %.

Desuden fører det, at se videoer om klimaændring og debattere handling på klimaområdet, ikke blot til, at deltagerne sorteres på forhånd, det påvirker i høj grad også svarene. Hvis man havde båret sig ligesådan ad med hvilket som helst andet problem – ISIS, for eksempel, eller uddannelse eller sundhedsvæsenet – ville man utvivlsomt have fået lignende, super-presserende svar.

Det er et tegn på, at ikke engang UNFCCC har det helt godt med resultaterne, når de udelader nogle af de mest chokerende konklusioner – som at 65% er enige i, at verden bør gøre “alt, uanset hvad” for at begrænse temperaturstigningerne [L11] til 2° C, selvom dette kan koste over 56.000 milliarder dollars om året ved århundredets udgang ifølge FN’s klimapanel. I den Demokratiske Republik Congo, som er et af verdens fattigste lande, er der tilsyneladende 83%, der tilslutter sig dette synspunkt.

Projektet påstår at vise “hvor langt borgere rundt omkring i verden er villige til at gå for at gøre noget ved klimaforandringerne og ombringe et energiskift”. Men der er allerede mange meningsmålinger om folks bekymringer omkring klimaforandring, der rent faktisk er repræsentative.

I USA har Gallup & Pew jævnligt spurgt amerikanere om, hvor bekymrede de er over global opvarmning. Gallup fandt sidste år, at 24% af alle amerikanere bekymrer sig en hel del om global opvarmning. Til sammenligning viser UNFCCC-metoden, at kolossale 80,3% af amerikanerne i gennemsnit var “meget bekymrede”.  I Colorado var hver eneste person, der deltog, tilsyneladende “meget bekymret”.

Amerikanere er naturligvis bekymrede over mange ting – når Gallup spørger dem om deres bekymringer på tværs af 15 områder, er global opvarmning næstsidst på listen. De bekymrer sig mere om økonomien, budgetunderskuddet og sundhedsvæsenet, men også mere om hjemløshed, narkotikamisbrug og overkommelige energipriser. I en Pew undersøgelse fra 2015 kommer klimaet næstsidst på en liste over 23 nationale prioriteter.

Ligeledes spørger EU jævnligt, hvad de vigtigste problemer er for hvert land – her kommer “miljø, klima og energi” ind som nummer 11 af de vigtigste 13 emner efter beskæftigelse og økonomien, men også efter gæld, pensioner og uddannelse.

FN har spurgt over 8 millioner mennesker verden over, hvilke politikker de helst vil have. Klimaet kommer ind som nummer 16 ud af 16 valg efter 15 andre prioriteter.

Klimaforandringerne er et virkeligt problem, og de fleste mennesker synes, at det er rimeligt vigtigt at få gjort noget ved klimaet. Men der er mange andre globale problemer, verden finder endnu vigtigere. Når folk bliver bedt om at prioritere, er foranstaltninger for klimaet den mindst vigtige prioritet på verdensplan. Dette var ikke det budskab, Figueres var ude efter, men det har den fordel, at det er korrekt.

21 kommentarer RSS

 1. Af uffe Staulund

  -

  ‘Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det’, sagde Robert Storm Petersen.
  Det gør Christina Figueres heller ikke, men hun bruger mange skatteyderpenge, gudskelov ikke kun fra Danmark, men fra hele verdenen.
  Så der er mange skuldre til at bære pengespildet, og mange munde bliver mættet af spildet.
  Det bringer FN i klasse med EU.

 2. Af p jensen

  -

  Iflg. DRs skingre og hysteriske udsendelser om co2 og klimaet…. er selve DOMMEDAG lige op over pga. co2. Alt andet er ligegyldigt, for co2 er dødsensfarligt, så nu bør vi koncentrere os 100% om co2. Vi bør tænke på co2 døgnet rundt. Ja, iflg. DR er co2 det ENESTE vi bør tænke på. Og så bør vi begynde at betale KLIMA-SKAT!!!!! Plus noget mere i licens, så DR kan få råd til at bringe co2- og klimaADVARSLER på endnu flere platforme og kanaler.

 3. Af p jensen

  -

  PS: Irans atombomberaketter, de multi-resistente bakterier der breder sig i Danmark i denne tid, den igangværende migrant-invasion, ISIS krigserklæring mod Europa, den smuldrende velfærd, skilsmisse- og hjemløserekorderne, den voksende kriminalitet og de tusindvis af UNØDIGE dødsfald på hospitalerne pga. nedskæringer og slendrian…… det er jo altsammen komplet ligegyldigt i sammenligning med co2.

 4. Af p j

  -

  PS: At solens varierende udstråling har stor indflydelse på klimaet, at co2 er en uskadelig og nyttig luftart, bør naturligvis ikke tages i betragtning. Nej, lad os nu hellere være så co2 hysteriske og fanatiske som muligt. For så bliver de så glade inde i den radikale vanvidsfabrik DR.

 5. Af Bente Wintherthur

  -

  Så længe det er tæt på gratis, at flyve jorden rundt i en jumbojet,. skal ingen komme og ævle løs om klimaproblemer.

 6. Af Finn Larsen

  -

  “Borgernes ønske om handling på klimaområdet” !!!

  Det er forhåbentligt kun her i Danmark at nogen som politikere hører på kan sige noget så åndsvagt.

 7. Af Torben Christiansen

  -

  Ak ja. Bjørn Lomborg er den bedste politolog, man kan købe for penge….

 8. Af Bergner Frederiksen

  -

  Hvis de der tror paa klimaaendring som menneskeskabt ville goere noget ved det,
  saa gik de alle ind for Atomkraftvaerker, der er den reneste energikilde vi har idag.
  Det burde Lomborg ogsaa slaa paa, istedetfor at tale om vind/sol energi som intet hjaelper. Vi andre tror paa at naturen klarer sig selv som den altid har gjort
  og varmeperioder bliver afloest af kuldeperioder og vice-versa. Mennesket kan hverken goere fra eller til. Det bliver sjovt at se hvordan konferencen i Paris vil faa
  naturen til at rette sig efter deres maal om at der kun maa forekomme en stigning i temperaturen paa 2 grader. Ioevrigt mangler vi ligeledes fra Paris at hoere om
  Nasa;s nyeste maalinger, der viser at Anarktik (sydpolsomraadet) har oeget is/sne
  med enorme maengder de sidste aar, langt mere end der maatte mangle i Arktik.
  Men det maa nok ikke komme frem, idet det jo underminerer deres maal.

 9. Af Jens Lorentz

  -

  Klima er da vigtigt.
  Men er den vigtigste årsag til det øgede forbrug og deraf følgende opvarmning ikke overbefolkning.
  Vi er simpelthen blevet for mange mennesker på jorden.
  Og det fører ikke kun til klimaopvarmning, men også til knaphed, krig, forfølgelse og flygtninge.
  Hvad med en tvungen global ét-barn politik i 50 år.
  I dag er der 7 milliarder mennesker.
  Vi ville alle være lige så lykkelige, hvis der kun var 3½ milliard.
  Men vi vil ikke være lige så lykkelig, når der er 14 milliarder.

  Danmark og Ægypten er ca lige store, hvis man ser på det dyrkbare land.
  År 1800 var der en million danskere og en million ægyptere.
  Vi er siden blevet til 5 millioner ( og ½ mill indvandrede)
  Ægypterne er blevet til 90 millioner, plus selvfølgelig 8 millioner udvandrede.
  Er de lykkeligere af den grund. Næppe.
  40 mill fattige, 40 mill analfabeter.

  Gaza er langt værre. 50% af befolkningen er under 15 år. gammel.
  En fordobling på blot 15 år?
  Og til hvad? De har hverken land eller fred.

  Stop verdens befolkningstilvækst og red verden på den måde.
  Ikke kun fra klimaopvarmning, men også fra krig, forfølgelse og flygtninge.

 10. Af Torben Kjær Andersen

  -

  Sikken da nogle geniale argumenter Torben Christiansen kan diske op med mod Lomborgs faktuelle oplysninger. Men hva’ et lille karaktermord er jo ikke af vejen i mangel af bedre.

 11. Af jens holm

  -

  Der er simpelthen for meget gøgl. Disse kostbare omrejsende pingviner burde alle sendes hjem bortset fra 1 person fra hvert land i et debatforum, og jeg tror da nok, man fx i omegnen af Peking og mange andre steder har det så meget på kroppen, at man hellere ser farbare løsninger til salg.

  Så mit bud er at producere og sælge det, der duer. Måske kunne man have en sektion på internettet med beregninger på især lokale forhold. Det hjælper ikke med at bruge timevis af TV tid på noget folk slet ikke forstår. COP – er det noget med øl eller kaffe.

  Det er jo ganske mange udmærkede produkter.rundt om i verden og ikke bare det danske. Dem kan man forstå. Hiver man en varmepumpe til 15.000 ind og den samlede regning på varme og strøm halveres, er det noget, alle forstår.

  I dette ligger naturligvis myndigheder i alle lande skal have ubetinget ret til at lukke og fængsle den store bræmme af svindlere. Hvorfor køre årelange retssager om de beskidte dele af WV.

  De onde ler for tit. Det er så mange områder. Hvordan kan det fx være , der stadig produceres hudprodukter med hormoner. Man vidste det i 1980 og før.

 12. Af Frk Jensen

  -

  Nu du nævner fakta der tilsyneladende ikke må komme frem, så skulle du måske læse dette fra samme kilde.
  https://www.nasa.gov/content/goddard/nasa-study-shows-global-sea-ice-diminishing-despite-antarctic-gains

 13. Af Per Nielsen

  -

  Hvis nu vi allesammen trækker vejret mindre vil der være mindre vejr til miljøet. Tykke mennesker trækker mere vejr en tynde så derfor skal de betale med i skat, men ikke Claus Hjort og Lars Løkke. Dem som får jord på hænderne i haverne, skal betale for det jord som de vasker af hænderne og dermed smider i afløbet. Folk som kigger meget på blomster og på naturen generelt skal betale en kigge-skat.

 14. Af Søren Revser

  -

  For ikke at tale om motionsløbere. De uddunster langt mere CO2 end andre og hvad værre er, de lever også længere – Sikke et CO2 svineri 😉

 15. Af Sune Kjeldsen

  -

  P Jensen:

  Sol-aktiviteten toppede mellem 1985 og 1987 og Henrik Svensmark , hvis teori du henviser til, har fået sidste søm i kisten med undersøgelsen “Recent changes in solar outputs and the global mean surface temperature” fra tidsskriftet Proceedings of The Royal Society A .

  Jeg synes, at det er bekymrende, at du sætter spørgsmålstegn ved, om mennesket er en betydelig bidragyder til de nuværende klimaforandringer (fra industrialiseringen til i dag). Du tror måske heller ikke på tyngdekraften?

 16. Af Torben Christiansen

  -

  TORBEN KJÆR ANDERSEN – 9. DECEMBER 2015 02:08

  Tjaaa:
  http://www.b.dk/viden/greenpeace-i-james-bond-manoevre-klimaskeptikere-blev-betalt-af-olieindustrien
  :o)

 17. Af Sune Kjeldsen

  -

  Rettelse:

  Det er selvfølgelig Svensmark’s teori og ikke manden selv der har fået et søm i 🙂

 18. Af Torben Kjær Andersen

  -

  Søren Revser
  Og kvinder lever længere end mænd…..

 19. Af Torben Kjær Andersen

  -

  Torben Christiansen: Nu, du fortsætter din antydningsvise mudderkastning i mangel på argumenter: Var det Lomborg, stuntet afslørede?

 20. Af Peter Hansen

  -

  …. Kommentaren lyder som en beskrivelse af et projekt, der hed Copenhagen Consensus som stille en række ledende spørgsmål til en udvalgt flok eksperter, som derefter endte i en prioritering af vigtige emner, i en rækkefølge, der passede spørgeren

 21. Af Jens Juul

  -

  Nu har BL flere gange henvist til undersøgelser over hvordan mennesker prioritere kampen mod klimaændringer rundt omkring. Men jeg forstår egentlig ikke hvorfor det fremhæves som interessant. Især når der spørges i fattige/udviklings lande vil man få svar som der angives. Det er ren Maslows behovspyramide og super forståeligt at fattige ikke har overskud/ressourcer til at bekymre sig om noget så fjernt som klimaforandringer, når det for dem er den daglige kamp for overlevelse det handler om lige nu og her.

Kommentarer er lukket.