Flere isbjørne på Svalbard

Af Bjørn Lomborg 17

I begyndelsen af november skrev jeg en blog ovenpå sommerens polemik om isbjørnebestanden på Svalbard. Mens facebook-opdateringer og billeder fik lov at sætte dagsordenen var Norsk Polarinstitutt i gang med at gennemføre en optælling af antallet af isbjørne i den norske del af Barentshavet. Jon Aars har arbejdet på Svalbard siden 2003 og er en af forskerne bag optællingen. Han udtalte om sit umiddelbare indtryk af bjørnebestanden, mens optællingen stadig pågik at ”Isbjørnene var fede, mange så ud som grise” og kædede de velpolstrede bjørne sammen med, at sidste år var et godt isår.

Jon Aars’ bemærkning fik stort set ingen eksponering i forhold til billedet der gik rundt på de sociale medier og som fortalte en helt anden historie om isbjørnene.

De norske forskere er nu færdige med deres optælling. Resultatet er måske overraskende, afhængigt af, hvilken af sommerens to historier man hørte: Forskerne estimerer en bestand på 975 bjørne. I 2004, da de foretog en lignende optælling, var resultatet 685. Det er altså en stigning på 42 % over de sidste 11 år.

Som Norsk Polarinstitutt selv påpeger, så er det ikke mærkeligt at se en stigning i bestanden, fordi isbjørne blev jagtet massivt indtil for 40 år siden. Som jeg har gjort opmærksom på før, så er den direkte mest effektive måde at hjælpe isbjørnene på, at holde op med at skyde dem.

Isbjørnebestanden på Svalbard er i fremgang, hvilket er et glædeligt budskab – og måske overraskende for mange. Dette er ikke et argument for at lade stå til, men det er en vigtig påmindelse om, at virkeligheden er kompleks og ønsker man at gøre en forskel, for eksempel for isbjørnene, så må man rådfører sig med videnskaben og ikke lade dagsordenen diktere af anekdotiske argumenter, følelser og billeder.

17 kommentarer RSS

 1. Af Jakob Rasmussen

  -

  ”Isbjørnene var fede, mange så ud som grise”

  Koranen siger, så vidt jeg ved, intet om isbjørne!

  Når det bliver nødvendigt at regulere den norske bestand af isbjørne igen, så kan man jo bruge kødet til isbjørnefrikadeller, i børnehaverne i Randers.

 2. Af Henrik Knage

  -

  Det er fuldstændig rigtigt, at isbjørne er i fremgang, ikke blot på Svalbard, men også på hele Østsiden i Grønland, samt Nord for Illulissat Vestgrønland, og det er både en overraskende og glædelig nyhed.

  Jeg er også enig i, at begrænset jagt på isbjørne, har fremmet deres tilstedeværelse i de Arktiske områder – og det bør der holdes fast i – for enhver pris.

  Til gengæld for den begrænsede jagt på isbjørne, og som kompensation for den manglende indtjening, og manglende udeblivelse af kultur, så bør der i stedet gives fri jagt på klimaforskere, der tjener kassen ved at klø både sig selv, samt regeringen i røven.

 3. Af Palle Gulvballe

  -

  Kan det ikke skyldes, at de bliver drevet sydpå?
  Mange isbjørne er kun godt, hvis de er jævnt fordelt i deres oprindelige område. Efterhånden som området nord for polarcirklen bliver isfrit, vil isbjørnene drage syd på. Svalbard er et naturligt isbjørne område, men hvis øgning i bestanden dér skyldes at de er fordrevet nordfra er det meget skidt.

 4. Af Bertil Andersen

  -

  jeg tror at de fleste isbjørne ikke er isbjørne men mennesker som er klædt ud som isbjørne. Det er et setup for at man kan sige at de ikke er truede. Det samme med løver osv. har talt med en afrikaner der har arbejdet som løve i en nationalpark. Han skulle brøle og kravle rundt i en dragt når der kom turister.

 5. Af Benny Benglandsvej 204

  -

  Hellere isbjørne og ulve i gaderne, end gale hunde og hættemåger.

 6. Af preben jensen

  -

  Eventyret om rødhætte og ulven bør nok moderniseres. Den enlige udspekulerede ulv bør udsskiftes med en stor flok primitive, totalitære og blodtørstige I S – bjørne. Så vil historien om den lille søde rødhætte og den stygge ulv være mere tidssvarende.

 7. Af poul boie pedersen

  -

  WWF skriver om bestanden af isbjørne:

  “I dag:
  Selvom flere bestande i dag igen har nået et sundt omfang, er der betragtelige forskelle fra bestand til bestand. Nogle er stabile, nogle lader til at være i vækst, mens andre af forskellige grunde bliver mindre og mindre. I 2011 viste forskning, at syv ud af 19 bestande var i nedgang.”

  og:

  “Hvis de nuværende opvarmningstendenser fortsætter med uformindsket styrke, vil isbjørnen ifølge forskere være udryddelsestruet inden for de kommende 100 år.”

  http://www.wwf.dk/wwfs_arbejde/gronland_og_arktis/dyreliv/isbjorn/status_og_bestand/
  (Se her kort over bestandenes forventede udvikling)

  Zoologer er tydeligvis i Lomborgs verden lige så store idioter ligesom klimaforskerne er det.
  Det må jo være det Isbjørn Lomborg ironiserer over, når han taler om øgede bestande på Svalbard.

  Men hvor mon bjørnene opholder sig, når isen smelter? At der er flere på Svalbard er måske begrundet i det forhold, at isen er reduceret så voldsomt, at Svalbard ikke længere er landfast med storisen på polen, og det kan jo sagtens ske samtidig med at totalbestanden er blevet mindre.

  Men det er jo ligesom ikke første gang vi ser en argumentation fra Lomborg, der ukritisk skalerer et isoleret tilsyneladende positivt fænomen op til et generelt niveau, for at latterliggøre andre meninger i debatten, især hvis de handler om beklagelige virkninger af den globale opvarmning.

 8. Af steen ravnborg

  -

  Voldborgs indspark ”ikke lade dagsordenen diktere af anekdotiske argumenter, følelser og billeder” er netop kernen i den mangelfuldhed i debatten om jordens problemer og ikke mindst energidebatten.
  CO2-debatten i medierne og befolkningen er kørt helt af sporet i mangel på saglig og videnskabelig redegørelse og resultatet er utilstrækkelig forskning og fejldisponeret aktivitet.
  Debatten om Isbjørnene er analog med de skræk eksempler hvor der bygges motorvejsbroer til sjældne frøer, hvor nogle få men magtfulde miljøguruer har ubegrænset handlefrihed og magtbeføjelser til vanvittige stunts, hvor der med en videnskabelig analyse kunne handles optimalt og til gavn for flere dyr og planter end bare denne frø som nu lever i Baronens seng.
  Havvindmøller er et andet eksempel.

  Der er brug for flere Voldborgere der kan formidle saglige argumenter og få drejet alle medier til seriøs research og formidling sådan at vi alle kan få en bedre forståelse af jordens helbred og dermed forståelse hvad der skal til for at effektivt og nyttig handling.

 9. Af preben jensen

  -

  Lomborg argumenterer normalt sagligt. Det er sjældent tilfældet når co2 fanatikerne fører sig frem.

 10. Af Henrik Knage

  -

  Jeg har gjort mig sådan en umage, for at prøve på at forstå dig, men det er ikke lykkedes endnu. Jeg ved ganske enkelt ikke, hvad det er du mener, eller om du prøver at konkludere noget som helst. Eller om dit professor – sponsorat i klima er givet dig alene på udefra kommende iagttagelser, enhver kan hente på en computer.

  Lige nu bør alle isbjørne befinde sig langt til havs, og ikke i nærheden af land. Det der opleves både i Grønland, Alaska, samt på Svalbart er, at isbjørnene trækker mod land – ret usædvanligt, især nu.

  Jeg kender isbjørne ret godt, og de er ikke at spøge med. De er sådan set et ret godt barometer, bedre end noget menneske kan fremstille – og de tager aldrig fejl. I modsætning til klimaprofeter.

  På mig virker du Bjørn Lomborg, som en filmmager der har en idé til en film, og som begynder på at producere en film, men som godt ved, at hvis filmen skal blive færdig, og folk også skal have afslutningen med, så mister du alt.

  Du gør nemlig kun tingene halvt færdigt – da afslutninger er farlige, specielt hvis man ikke kender konsekvensen, af afslutningen.

 11. Af Henrik Knage

  -

  Bjørn Lomborg ved lige så meget om klima – som de mus jeg har i mit køkken. Jeg har slået 12 stk. i – held, men er nu begyndt at fodre dem, der er blevet tilbage.

  I morgen, så lukker jeg hullet, og så slår jeg yderligere 12 halsbåndmus ihjel.

 12. Af Bergner Frederiksen

  -

  Der er masser af Isbjoerne. Hvis Bertil Andersen tror paa den historie han har faaet fortalt om at nogle negre skulle broele og rende rundt i Loevedragt, saa vil han ogsaa tro paa at vi her i Florida har masser af Isbjoerne rendene rundt i gaderne.
  Jeg kan nu forikre ham om at hverken ene historie eller den anden har noget paa sig.
  Men isbjoerne bestanden i groenland, omkring nordpolen, Alaska og sibirien klarer
  sig fint.

 13. Af Axel Eriksen

  -

  Bjørn Lomborg gør sig da umage med at komme med fakta – det gør resten af klimaforsker-“eliten” ikke. De gentager sig selv i en uendelighed m.h.t. CO2-udledning og dommedagsprofetier om vandstandsstigninger på op mod 6 m i en overskuelig fremtid!

  Henrik Knage, m.h.t. mine erfaringer burde halsbåndsmus befinde sig langt fra menneskers boliger efter denne milde vinter – og gerne langt til havs. Med en sådan invasion af de små/”store” gnavere (den sidste, jeg fangede for nogle år siden, var næsten 30 cm fra næse til halespids) burde du nok få en skadedyrsbekæmper ud, inden huset er gennemhullet helt.

 14. Af Henrik Knage

  -

  Halsbåndmus har det godt i Danmark – de er lige så lange som en husmår, og tynde som medisterpølse, når de mattens mulm og mørke sniger sig ind i mit køkken, ude fra skoven, der ligner et snedækket arktisk hav.

  Næste vinter der kommer isbjørnene der er tykke som grise, men om sommeren så kommer der kobraslanger og mambaer, som afrikanere importerer i rørene på deres gangstativer og krykker.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Det eneste der skal til for at der kommer ulve og isbjørne til Sjælland, er at bælterne fryser til. Både isbjørne og ulve er ret nysgerrige – især er isbjørne så nysgerrige i Ittoqqortoormiit alias Scoresbysund Østgrønland, at de æder slædehundenes mad om natten.

  Herfra den Midt – jyske Højderyg / slette kan der berettes, at en eller flere ulve er så nysgerrige, at jeg finder spor 30 meter fra min bolig – samt at jægerne er ret trætte af dem.

  Er der nogen på Sjælland, der kunne tænke sig en ulv?

  Det giver vist nok 2 år ubetinget, at “manipulere” med ulve!

 16. Af Axel Eriksen

  -

  Henrik, du må alliere dig med en ulv – luk den ind i køkkenet og vupti.com er det ikke halsbåndmusene, der mere er plagen!

 17. Af Henrik Knage

  -

  Jeg ved ikke hvad der er sket med de halsbåndmus. De kom ind gennem et hul under opvaskeren, efter at have gjort sig tynde som medisterpølse om natten, da de så havde spist en pakke cornflakes, der stod på gulvet, samt gået i lag med en t – shirt der ikke lige var landet i snavsetøjsbøtten, hvor kun kraven var tilbage, så var de blevet tykke som sparegrise, men efter der var en der sagde :Ulv! Så er de draget til havs og til skovs, og de er ikke set siden.

  Se det var en rigtig solstrålehistorie. Bortset far at jeg skal ud og købe en ny t- shirt, da den gamle ligner noget som har fået en håndgranat 🙂

Kommentarer er lukket.